hero vs iPhone, balonka ITHar i ungefär ett år njutit av min iPhone. Jag hör till dem som hyllat Apple för att de lyckats göra en så bra mobiltelefon utan tidigare mobilhistoria.
IPhone ger på så många områden ägarna ett mervärde som gör att man överser med vissa missar och en avsaknad av funktionalitet, som i andra sammanhang kan tyckas vara självklar. Att det sedan finns personer som “sågar den” hör ju liksom till, framgångarna för den talar ju sitt tydliga språk. Den är helt enkelt den absolut bästa smartphonen som finns.

För några veckor sedan köpte jag mig en telefon till, denna gång en Htc Hero. Det som är speciellt med denna är att den drivs av operativsystemet Android. Android är utvecklat av Google och är tänkt att kunna användas i en mängd olika typer av mindre enheter, alltså inte endast mobiltelefoner. Det har varit ganska mycket snack och hype kring detta under en längre tid. Jag hade själv inte ens känt på någon mobil med Android innan jag köpte Hero’n, som är den andra mobilen i Sverige med Android.

android, balonka ITDet finns mycket att säga om Android, men jag nöjer mig med att konstatera att det är en mycket trevlig telefon som fungerar utmärkt och faktiskt får anses vara en riktig konkurrent till iPhone. Jag tycker dock att iPhone’n är bättre och skulle välja den direkt framför Hero’n, men därmed inte sagt att Hero är det minsta dålig. Faktum är att den är så mycket bättre än vad jag förväntade mig.
För mig som vant mig vid den enda knappen som iPhone har och med dess utsökta användarinterface, kändes det lite onödigt och jobbigt med de 6 knappar och den trackball som sitter på Htc’n. Inte för att de är så felplacerade eller dåliga på något sätt, det är nog mer att, då man vant sig vid hur det kan vara, känns det så onödigt med en “massa knappar”. Men de kan ju inte heller rakt av planka iPhone’s gränssnitt.

Då jag använt en del olika telefoner med Windows som operativsystem, känns Android som ett steg i rätt riktning. Jag är ingen “Microsoft-hatare”, men har tyckt att de verkligen inte lyckats bra med någon av de operativ de hittills producerat för mobiler. I Hero’n har Htc lagt till en egen tillämpning som är riktigt snygg och fungerar superbra.

Fysiskt så känns Htc’n mycket bra, inte riktigt lika solid och nytänkande som iPhone, men helt ok. Den ligger mycket bra i handen och är lite smalare än iPhone vilket faktiskt är bättre. Den glider smidigt ner i fickan och jag tycker på det hela taget att den är snygg.

Som slutord vill jag ge en eloge till Htc som gjort en mycket bra telefon. För er alla som inte kan, eller vill köpa en iPhone av någon anledning, rekommenderar jag verkligen Htc Hero.